facebook tracking

Mjukvaruutvecklare på Devex Mekatronik

Matthias Zumpe jobbar som Mjukvaruutvecklare på vårt Uppsalakontor. Som konsult kan det vara stora kontraster mellan uppdragen och Matthias berättar hur arbetet kan se ut för honom.   

Vad är särskilt kul och utmanande i ditt arbete?

Jag tycker att det är kul med omväxlande uppgifter och nya utmaningar genom nya projekt, kunder och branscher. Kundernas storlek varierar från en-man-startup till internationell koncern och man måste anpassa sitt arbetssätt och tänkande efter det. 

Jag får jobba på alla möjliga platser från temporärt hyrt garage, kyllagerhall vid 5 grader till renrumslabb i heldräkt. För det mesta sitter jag ändå på en bekväm kontorsstol. 

Hur skulle en dag på jobbet kunna se ut för dig?

Oftast sitter jag ute hos kund för att kunna testköra mjukvaran på deras utrustning och få bättre återkoppling under utvecklingsprocessen. Men då och då blir det också in-house projekt där man jobbar med kollegorna på Devex kontoret. 

Många uppdrag handlar för mig om grafiska användargränssnitt, vision, bildbehandling eller maskinstyrning. Själva utvecklingsarbetet sker för det mesta i mindre team med en blandning av mjukvaruutvecklare, elektroniker och mekaniker beroende på uppdragens karaktär.

Vad har du för bakgrund och vad gjorde att du valde Devex Mekatronik?

Jag studerade till mjukvaruingenjör i Tyskland men följde kärleken till Sverige efter en liten omväg via en utlandstermin i Australien och några år som forskningsassistent i Singapore. På den tiden jobbade jag mest med datorgrafik som VR och AR och hade egentligen inga planer på att bli konsult. Men en bekant som redan jobbade på Devex Mekatronik berättade att de sökte mjukvaruutvecklare och att han trivdes så bra med kollegor och varierande uppdrag. 

Eftersom det kan vara en utmaning att bygga upp ett kontaktnätverk när man kommer till ett nytt land tänkte jag att det kan vara värt att testa vara konsult för att skynda på processen. Det har visat sig vara helt rätt beslut.

Hur ser du på din roll som konsult?

Kunderna som efterfrågar våra tjänster har hög kompetens inom sin egen verksamhet men saknar oftast resurser för att ta fram en färdig produkt eller maskin. Som konsult blir man den som hjälper till och ska lösa deras problem som leder till ett positivt bemötande och konstruktivt samarbete.  

Vad är det bästa med att jobba på Devex Mekatronik?

Jag uppskattar att jag kan jobba med engagerade och kunniga kollegor och kunder på varierande uppdrag. Blandningen mellan nya problem där man utmanas och lär sig nytt och bekanta problem där man effektivt kan applicera bekanta lösningar är rätt för mig. Och att man har kul på jobbet är också ett stort plus.

Har du något särskilt jobbminne du kan dela med dig av?

Efter en ganska intensiv men framgångsrik utvecklingsfas av en specialmaskin fick jag åka till kunden i Tyskland för att driftsätta maskinen på plats. Efter vi hade kört maskinen i runt 20 minuter märkte operatören att uppdragsordern som tidigare har tagit en hel vecka hade nu redan åkt igenom maskinen! Då var det tur att det fanns tillräckligt med andra och roligare arbetsuppgifter för honom så ingen fick sparken trots att effektiviteten i det momentet nu gick avsevärt mycket snabbare.

 

Jobbar du redan på Devex?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@devex.se
  • Amanda Boström
  • Anna Höyer
  • Carina Järnkrok
  • Charlotta Boström
  • Eric Boström
  • Joachim Tollstoy
  • Joakim Östblom
  • Niklas Smedberg
  • Peter Dahlberg
  • Thomas Hellström
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor